Meeting collega's
Meeting collega's

Wat doet een Systeembeheerder?

Een Systeembeheerder is iemand die verantwoordelijk is voor de dagelijkse operationele werkzaamheden in de back-end. Dit zorgt ervoor dat de omgeving stabiel en beschikbaar is, maar dat deze ook voorzien is van de laatste updates om veiligheid te garanderen. Een succesvolle Systeembeheerder combineert technische expertise met probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden om ervoor te zorgen dat de IT-systemen efficiënt en veilig werken.

 

Van Starter naar Eindbaas: de eerste stappen

1. Kennis en vaardigheden verwerven

Als je een carrière als Systeembeheerder wilt beginnen, is een solide basis in IT essentieel. Ook is het belangrijk dat je weet welke kant je op wil gaan als Systeembeheerder. In de infrastructuur heb je twee verschillende smaken die je op kan gaan: network en compute. Hier zijn enkele stappen om je kennis en vaardigheden op te bouwen:

  • Certificeringen: als je weet welke kant je op wilt gaan als Systeembeheerder is kan je certificaten gaan behalen zoals: Compute: AZ-900, AZ-104 en VCTA (VMware) of Network: AZ-900, AZ-104, CCNA (Cisco) en FCA (Fortigate).
  • Technical skills: Bij een beginnende Systeembeheerder horen bepaalde technische skills zoals: Backup & Recovery, IaC, IAM, Security Suites, VDI, EUC Hardware.

    Als advanced Systeembeheerder horen er nog meer technische skills bij: Server(less), Virtualization, Networking, Public/Private Cloud.

2. Praktijkervaring opdoen

Theorie is belangrijk, maar niets gaat boven praktijkervaring. Een rol als Servicedesk medewerker helpt je in het begin al om waardevolle ervaringen te bieden en je begrip van Systeembeheer te vergroten. Door middel van detachering kan je op verschillende plekken je ervaring op doen als Systeembeheerder en zo meer kennis op doen bij verschillende klanten.

3. Netwerken

Netwerken is cruciaal in elke sector, en de ICT-wereld is geen uitzondering. Sluit je aan bij professionele organisaties, woon conferenties bij, en neem deel aan online forums en groepen. Door te netwerken kun je van anderen leren, op de hoogte blijven van de nieuwste trends.

 

Groeien in de rol van Systeembeheerder

1. Blijf leren

De IT-sector verandert snel, dus het is belangrijk om je kennis continu bij te werken. Volg cursussen, lees vakliteratuur en blijft op de hoogte van de nieuwste technologieën en best practices.

2. Specialiseer je

Hoewel een brede kennisbasis belangrijk is, kan specialisatie je onderscheiden van de concurrentie. Overweeg om je te specialiseren in een specifiek gebied, zoals compute of network.

3. Werk aan je soft skills

Als Systeembeheerder is het ook belangrijk om te werken aan je soft skills. Één van de meest waardevolle soft skills die je gaat ontwikkelen is coaching. Coaching is niet alleen van belang voor het aansturen en begeleiden van collega’s maar helpt ook de samenwerking en communicatie binnen je team te verbeteren.

Waarom is coaching belangrijk voor Systeembeheerders?

  • Verbeterde samenwerking: Een goede coach kan anderen helpen hun vaardigheden te ontwikkelen en hun problemen beter te begrijpen. Dit versterkt de samenwerking binnen teams, waardoor projecten soepeler verlopen.
  • Communicatievaardigheden: Als coach leer je beter luisteren, vragen stellen en anderen helpen om tot eigen inzichten te komen. Dit is essentieel voor systeembeheerders die vaak met niet-technische gebruikers werken die uitleg of ondersteuning nodig hebben.
  • Probleemoplossing: Coaching moedigt anderen aan om zelf na te denken over oplossingen. Dit vermindert de druk op jou als systeembeheerder om altijd de oplossing te bieden, en stimuleert een cultuur waarin teamleden meer zelfstandig kunnen werken.
  • Mentorschap: In een coachende rol kun je minder ervaren collega’s begeleiden, waardoor de kwaliteit van het werk toeneemt en het team als geheel sterker wordt. Je fungeert niet alleen als technische expert, maar ook als mentor die het volledige potentieel van het team helpt realiseren.

Jouw reis met Sovitas

Nadat je met succes je eerste ervaringen in het beheer hebt opgedaan, gaat het serieuze werk als beheerder beginnen in de fase van Legend. De techniek kent voor jou geen geheimen meer. Problemen met Azure-producten? Je kijkt er alleen maar naar en het is al opgelost.

Ben je er nu? Is dit het einde van jouw traject? Nee, het gaat nu pas echt beginnen. Binnen je specialisatie ga je met je coach mee naar opdrachten. Je ondersteunt hem en gaat ook steeds vaker zelfstandig onderdelen oppakken. Op je ontwikkelpad moet je alleen nog maar de zwaarste certificaten halen. Je leert zelfstandig of volgt een training, daarnaast wordt je klaargestoomd om naast je eigen werkzaamheden een nevenfunctie te  bekleden.

Eindbaas: de ultieme stap

Je draait nu mee in projecten binnen onze managed services en het meedenken en schrijven van offertes zijn voor jou nu gewone taken. Je bent een echt sparringpartner voor de klanten. Houdt het nu op? Nee, naast je werkzaamheden bij klanten blijf je je binnen Sovitas door ontwikkelen, uitdagingen aangaan en groeien. Net als Windows…. We stoppen nooit met updaten!

Je bent nu Full Package. Je draait mee en lost problemen op van de derde lijn. Ook ben je onmisbaar voor technische projecten.

De reis van een starter naar een eindbaas in de wereld van de ICT Systeembeheerder is uitdagend maar enorm vervullend. Door voortdurend te leren, je vaardigheden te ontwikkelen en strategisch te denken, kun je jezelf gaan positioneren als een onmisbare kracht.

Het Sovitas ontwikkelpad biedt een duidelijke route naar succes in de ICT-wereld. Of je nu net begint of al een ervaren professional bent, er is altijd ruimte voor groei en verbetering.

Ben je klaar om je carrière naar het volgende niveau te tillen? Sovitas biedt je de kans om je te bewijzen en te groeien binnen een dynamische en ondersteunende omgeving. Bekijk onze ontwikkelpad pagina en ontdek hoe jij de volgende stap kunt zetten in jouw IT-carrière.

…nieuwsgierig geworden naar Sovitas? Ga dan direct naar onze vacaturepagina!

Meerdere collega's in bespreking

Leren en werken in de IT: hoe te specialiseren in je vakgebied

Ontdek hoe je je IT-carrière naar nieuwe hoogte kunt tillen door te leren en te werken in de IT-sector. Start vandaag nog met onze tips.
Lees meer
Technisch Specialist aan het werk

Hoe word je een succesvolle Netwerkbeheerder: tips en tricks

Altijd al willen weten hoe je een succesvolle Netwerkbeheerder kan worden? Ontdek onze tips en tricks.
Lees meer
Teamoverleg bij Sovitas

Alles wat je moet weten over een IT traineeship: de volledige gids

Lees snel in onze nieuwste blog hoe je met een concrete stappenplan een IT traineeship kiest.
Lees meer
Collega van Sovitas in meeting

Hoe word je een succesvolle Systeembeheerder: tips en tricks

Altijd al willen weten hoe je een succesvolle Systeembeheerder kan worden? Ontdek onze tips en tricks.
Lees meer
Twee collega's van Sovitas kijkend naar een laptop

Waar moet je opletten bij het kiezen van het juiste IT traineeship?

Hoe weet je welke traineeship het beste bij jou past? in deze blog delen we de tips
Lees meer
Twee collega's aan het werk

Hoe word je een succesvolle Werkplekbeheerder: tips en tricks

Altijd al willen weten hoe je een succesvolle werkplekbeheerder kan worden? Ontdek onze tips en tricks.
Lees meer
Scroll to Top